Közérdekű adatok

 

 

 Magyarország a „bukott angyallá” válástól - vagyis a befektetésre ajánlott osztályzat elvesztésétől - fenyegetett legnagyobb egyéni adós az érintett adósságállomány alapján a Standard & Poor's által kockázati besorolással ellátott kereskedelmi és szuverén adósok között - áll a világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítőjének Londonban hétvégén kiadott havi összesítésében. (Portfolio.Hu. 2010. IX. 12.)

 

 Európában a gazdasági növekedés a világ több részéhez képest minden bizonnyal lassúbb lesz a nettó adósságtörlesztés és a várhatóan párhuzamos költségvetési megszorítások miatt a földrész java részén. Valójában a gyenge gazdasági növekedési kilátások már eddig is fontos szerepet játszottak abban, hogy a Moody's negatívan ítélte meg Görögország, Portugália, Spanyolország Írország és Magyarország adósbesorolását. (2010. VII. 23.)

 

 Három bátonyterenyei kamasz előzetes letartóztatását indítványozta a rendőrség, miután azok a város egyik általános iskolájában agyba-főbe verték diáktársukat. A súlyos sérüléseket szenvedett 14 éves fiút azért bántalmazta két 15 éves és egy 14 éves fiatalkorú bűnöző, mert elárulta az igazgatónőnek, hogy korábban elvették tőle az MP4-lejátszóját. (2009. III. 18.)

 

 TÓTH GÁBOR: "Hallottam én is olyan szóbeszédeket, hogy itt-ott [POLITIKUSOK] „beszóltak” a munkatársaimnak, burkoltan talán meg is fenyegették őket hogy nem kellene annyira szorgoskodniuk, mert majd ez lesz, meg az lesz... Remélem, nem foglalkoztak vele" - mondta a budapesti rendőrfőkapitány. (MTI. 2010. május 26.)

 

 Az idén a bankok csaknem tízszázalékos nyereségnövekedést terveznek…334 milliárd forintos cél … a kamatcsökkentési ciklus végeztével az állampapírokon már nem tudnak annyit keresni… (2010. április 15. – Az MNB stabilitásjelentése)

 

Tarjáninfó.hu A nyomozás adatai alapján alapos a gyanú arra, hogy a gyanúsított 2009. január hónaptól 2010. április hónapig  jogtalan haszonszerzés céljából egy 54 éves etesi férfit fenyegetett meg  azzal,  hogy rágyújtja a házat, megöli, kiírtja családját. A többszöri, folyamatos élet.- és testi épség ellen irányuló fenyegetéssel arra kényszerítette sértettet, hogy családja jövedelméből havi 50-60 ezer forint közötti összeget adjon át részére. (2009. IV.19.)

 

 A bruttó hazai termék 2009. II. negyedévében 7 és fél százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban - közölte a KSH előzetes adatok alapján. A második negyedévben a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint az előző negyedévhez viszonyítva 2,1 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék. (2009. augusztus 13.)

 

 A Standard & Poor’s Hitelminősítő Szolgálat ma BBB+-ról BBB- -ra csökkenti a Magyar Köztársaság külföldi és helyi hosszú lejáratú állami kötelezettségvállalásának kockázati minősítését. Egyidejűleg a rövid távú A-3-as besorolást megerősíti. A kilátás negatív. (…) Az S&P várakozása szerint a magyar gazdaság 6 százalékkal csökken 2009-ben, és további 1 százalékkal 2010-ben. (2009. március 30.)

 

 Csak néhány országnak kellett az IMF-kisegítés.(…) Magyarország, megterhelve nagyobb adósság/GDP aránnyal, mint az összes többi új EU-tag, októberben 25 milliárd eurót kapott, és 6 százalékos gazdasági visszaeséssel néz szembe. (2009. március 1. „Kórság Keleten” – honlapcikk.)

 

 Kétségtelen, hogy a kommunista tömb néhány korábbi tagja reménytelenül szorult helyzetben van. Lettország és Magyarország már több milliárd eurót kapott az EU stabilizációs alapjából annak a kisegítő tervnek a keretében, amelyet a Nemzetközi Valutaalap szervezett. (2009. február 26. „A ragály fuvallata” - kinyomtatott cikk)

 

A New York-i Egyetem közgazdásza, Nouriel Roubini azt mondta, hogy az európai bankrendszer növekvő kockázatnak néz elébe, mert elvesznek a térség piacai, és a válság fölemésztheti a mentő erőfeszítéseket. A bankok problémája Európában egyre komolyabbá válik. Néhány ország különösen nagy bajban van: Lettország, Észország, Litvánia, Magyarország, Fehéroroszország és Ukrajna.

(2009. február 22.)

 

 A cég szerint Magyarországon az árfolyam-ingadozás, valamint a sztrájkok és a tüntetések okozhatnak problémát 2009-ben. (2009. január 28.)

 Az FTD szerint Gyurcsány az egykori reménységből Európa egyik legnépszerűtlenebb politikusa lett, aki már a 2006-os „hazugságbeszéd”, a távozását követelő több tízezres tüntetések és a vad zavargások után megérett a lemondásra. Az egykori KISZ-vezető máig tisztázatlan úton jutott magánvagyonához, a hatósági vizsgálatokat elévülés miatt leállították – olvasható a cikkben. (Népszabadság-online, 2008. október 30.)


 
Az újság szerint a korábbi mulasztásokkal magyarázható, hogy az országot a többi posztkommunista államnál keményebben érintik a nemzetközi válság következményei. Az egykori „mintadiák” az elmúlt években lehetőségein felül élt. Ennek következményeként pedig az állami pénzügyek teljes mértékben irányíthatatlanná váltak, s ezért most az állampolgároknak nagy árat kell fizetniük. (2008. október 24.)

The Wall Street Journal A magyar kormánynak, bankoknak és vállalatoknak 27 milliárd euró külföldi adósságot kell visszafizetniük vagy kiváltaniuk a következő 12 hónapban. Az ország devizatartaléka mintegy 17 milliárd euró a londoni Barclays Capital jelentése szerint. Ez arra késztetheti Magyarországot, hogy az IMF-től és az Európai Uniótól kérjen segítséget - állapította meg a The Wall Street Journal, amely szerint a magyarok az 1990-es évek eleje óta tapasztalt legsúlyosabb gazdasági visszaeséstől tartanak. (2008. október 23.)


 
Romlott Magyarország helyezése a Világgazdasági Fórum által közzétett legújabb versenyképességi rangsorban: a tavalyihoz képest 15 helyezést rontva, jelenleg a 62-dik. A közbizalom súlyos hiánya, a politikai döntéshozók rendkívül negatív megítélése, illetve a korrupció kiterjedtsége általában jellemző a visegrádi régióra. Miközben az adózási szabályok a kelet-európai országok többségében versenyelőnynek minősülnek, nálunk kifejezett versenyhátrányként jelentkeznek. (2008. október 9.)

 

 Magyarországot a tavalyinál valamivel korruptabbnak érzékelték a megkérdezett elemzők és üzletemberek: pontszámunk 5,3-ről 5,1-re esett vissza. Helyezésünk ennél jóval többet romlott, hiszen a 39. helyről a 47. helyre csúsztunk; az idén először, többek között Csehország is megelőzte hazánkat. A közép-európai volt szocialista országai közül még Észtország és Szlovákia végzett előttünk. (2008. szeptember 22.)

 

 

 A Katolikus Egyház tiltakozik a tavaly decemberben elfogadott törvény ellen, amely szinte a házasság szintjére helyezi az azonos neműek közötti viszonyt - mondta Bíró László püspök. Ez "veszélyes támadást jelent a társadalom alapvető intézménye, a család ellen". Az egyház, a természeti törvény és a magyar alkotmány is azt vallja, hogy "a család egy férfi és egy nő életközössége, melynek célja a házastársak java és az élet továbbadása". (2008. június 19.)

 Magyarország a kábítószer-kereskedelemben már célország is, ahol igen jelentős a felvevőpiac - derül ki a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) múlt évi tevékenységét összefoglaló évkönyvből. A Magyarországon eladásra kínált kábítószerek csaknem 90 százaléka külföldről származik, a kábítószer illegális importját szervezett bűnözői körök végzik - olvasható a kötetben. A marihuána a legelterjedtebb kábítószer Magyarországon.

 

 A jogellenes jövedelemszerző tevékenységben meghatározó a biztosítási és őrzésvédelmi feladatokban való közreműködés, a lízingcsalás, a prostitúciószervezés. Érzékelhető a magyarokon túl az orosz ajkú bűnözők tevékenysége, de vannak délszláv, albán, román és nigériai szerveződések is. Tavaly több adat keletkezett a kínai szervezett bűnözés magyarországi megjelenéséről.


 Az NBH a szervezett bűnözői körökről azt írta: tevékenységük kiterjed az energiaszektorra, az ingatlan- és nagyberuházásokra, az idegenforgalomra, a hulladékkereskedelemre, valamint az uniós és állami források megszerzésére. Csoportjaik megpróbálnak alapítványok és közhasznú tevékenységet folytató társaságok vagyonához hozzájutni, bírósági végrehajtási eljárással érintett ingatlanokat, illetve amortizált állami vállalatokat felvásárolni, ingóságokat nyomott áron megszerezni. (2008. május 24.)

 Magyarországnak súlyos, a bevándorlást és a népességcsökkenést is érintő problémákkal kell szembenéznie a jövőben - derül ki az Országos Kriminológiai Intézet (OKRI) kutatásából. Mivel Magyarország most minden tekintetben leszálló ágban van, a hazánkba érkező hasznos munkaerő tovább vándorol, és még a honos lakosság egy része is el fog menni. Jelen pillanatban 168 millió ember van úton világszerte. (2008. április 21.)

 

 Az Unió külső tevékenysége (2) Az Unió közös politikákat és tevékenységeket határoz meg és hajt végre, és a nemzetközi kapcsolatok minden területén magas szintű együttműködés kialakításán munkálkodik annak érdekében, hogy:  h) előmozdítsa egy erősebb többoldalú együttműködésen és a világ felelős kormányzásán alapuló nemzetközi rendszer létrejöttét. (Lisszaboni szerződés, 2007. december 13.)

 

 Taktaszadán két férfit vettek őrizetbe a rendőrök, közben a helybeliek rájuk támadtak és ötven kommandós kivezénylésére volt szükség. A két férfit azért keresték, mert rávettek több szegény embert, hogy vegyenek fel hitelt, majd a pénz jó részét elvették fenyegetéssel. Egy ötgyermekes édesapa öngyilkos lett, még két másik öngyilkossági ügyben nyomoznak. (2008. IV. 10.)


 Magyarországot megelőzhetik szomszédjai. A pénzpiacok idegesek néhány keletközép-európai ország miatt. Az egyik legsebezhetőbb Magyarország, amely hírhedt a költségvetési és fizetésimérleg-hiányáról. Az egykori helyi csodagyerek, Magyarország biceg, kormányát kicselezi az ellenzék, gazdasága elmeszesedett, népe csalódott. (2008. március 30.)

 

 Magyarország ma a világ legeladósodottabb államai közé tartozik: a teljes államadósság napjainkban eléri a 17 ezer milliárd forintot, ez mintegy 100 milliárd dollár - jelentette ki Járai Zsigmond volt jegybankelnök az Adósságtanács nevű civil kezdeményezés rendezvényén. (2008. március 20.)


 
A 17 éves bűnözők aznap este sok időt töltöttek a tapolcai szórakozóhelyeken, majd kimentek az utcára. Egy bizonytalan léptű férfit meglátva odarohantak, leütötték, majd bele is rúgtak. A vélhetően koponyaalapi sérülést szenvedett férfi életveszélyes állapotban van. (2008. III. 17.)


 A jelenlegi BBB+ kilátásunk stabil besorolását negatívra rontotta az S&P hitelminősítő intézet. A váratlannak tűnő döntés oka a költségvetés konszolidációjának romló kilátásai. Az S&P szerint a vártnál gyengébb gazdasági teljesítmény és a kamatkörnyezet már elkezdte felélni a 2007-es költségvetési többletteljesítményből fakadó tartalékokat. Ezért a hitelminősítő szakértői úgy gondolják, az idén a GDP 4.5 százalékát is elérheti a hiány. (portfolio. hu, 2008. március 14.)

Eurostat Hazánk inflációja 2007-ben: 8 százalék (KSH) Az Unió átlagos pénzromlása: 3,1 százalék Szlovákia inflációja: 2,3 százalék Románia inflációja: 6,8 százalék

AZ EU-ban a legnagyobb a magyarországi infláció Hazánk gazdasági növekedése 2007-ben: 1,3 százalék

Az Unió átlagos növekedése: 2,9 százalék

Szlovákia növekedése: 9,4 százalék

Románia növekedése: 5,6 százalék

Az Unióban a legkisebb a magyarországi növekedés


Magyarország bruttó hazai terméke 2007 IV. negyedévében 0,8%-kal, a naptári hatás kiszűrésével 0,7%-kal növekedett az előző év azonos időszakához képest. A 2007-es év egészében az ország teljesítménye 1,3%-kal bővült. (2007. III. 7.)


 A múlt év utolsó negyedében éves szinten 6,9 százalékkal bővült Csehország gazdasága. Tavaly egész évben a statisztikai hivatal becslése szerint
6,6 százalékkal nőtt a cseh GDP. Három év óta a GDP-növekedés legalább 6 százalékos.

 A magyar gazdaság negyedik negyedévi növekedési üteme az előző negyedévhez képest 0,2 százalékponttal csökkent. A 2008-as évre vonatkozóan 0,8 százalékos a GDP-növekedés. A gazdaság expanzióját továbbra is a kormányzati intézkedések által kiváltott hatások fékezik. (2008. február 14.)


Magyarország
Population growth rate: -0.253% (2007 est.)

Birth rate: 9.66 births/1,000 population (2007 est.)

Death rate: 13.05 deaths/1,000 population (2007 est.)

Infant mortality rate:

total: 8.21 deaths/1,000 live births

Life expectancy at birth:

total population: 72.92 years
male: 68.73 years
female: 77.38 years (2007 est.)

 Sokkal brutálisabb bűncselekményeket követnek el a gyermekbűnözők, mint korábban. A büntethetőségi korhatárt – évek óta szó van erről – 12 évre kellene módosítani. Évente 4000 bűncselekményt követnek el fiatal bűnözők. Megerőszakoltak, megkötöztek és felgyújtottak egy 18 éves lányt 2006 júliusában. Az elmúlt évek legbrutálisabb emberöléseként emlegetik a gyilkosságot, amit egy akkor 15 éves bűnöző követett el. (2008. II. 8.)

 

 

PAUL LENDVAI: Magyarország a reformok éllovasából mára Közép- és Kelet-Európa „beteg emberévé” vált: tavaly a legalacsonyabb növekedési rátát és a legmagasabb inflációs ütemet Magyarországon jegyezték fel az Európai Unióban. (Der Standard, 2008. január 4.)

 

 A pápa kiemelte: "a család alapját a férfi és a felbonthatatlan szövetsége képezi, az a kiváltságos környezet, amelyben az emberi élet létrejön és védelmet talál kezdetétől fogva egészen természetes végéig". (2007. XII. 30., mtv.hu)

 

 Ferenczi László, a maffiaellenes központ távozó vezetője szerint az alvilág ma az uniós pénzekre hajt. Minden olyan, nyereséggel kecsegtető területen feltűnnek az alvilági alakokhoz és szervezetekhez köthető cégek, befektetői csoportok, amelyekre uniós pénzek is szerezhetők.

(2007. december 28.)

 

 Az 1956-ban életbe lépett, művi abortuszt lehetővé tevő törvény miatt nem született meg több mint hatmillió magzat hazánkban. Rájuk emlékeztek a XXIV. Életvédő Zarándoklat résztvevői 2007. december 27-én Kecskeméten. Téglásy Imre, az Anya-Ország Alapítvány elnöke hangsúlyozta: ez nemzeti tragédia. Felhívásukhoz 34 kórház csatlakozott. 

 

 

 2006. novemberhez viszonyítva 7,1%-kal növekedtek az árak. Idén, az első tizenegy hónapban, átlagosan 8,0%-kal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában. (2007. december 11.)

 

 

FREUND TAMÁS, A 2007. ÉV ISMERETTERJESZTŐ TUDÓSA: Az európai populáció öregszik. (…) Amíg egy infarktusban relatíve hamar meg lehet halni, addig például Alzheimer-kórral nagyon sokáig lehet élni, és ez igen nagy terhet jelent nemcsak a betegnek, hanem a családnak és a társadalomnak is.

 

ZLINSZKY JÁNOS: Mivel az élet továbbadására a társadalom érdekét szolgáló módon, bensőséggel és méltósággal csak két különnemű ember életközössége képes, egyetlen más közösség sem igényelheti a maga részére azt a kiemelt védelmet és gondoskodást, amit a házasságon alapuló családnak az Alkotmány szerint nyújtani kell.

2007. december 8.

 

Martin Schulz szocialista EP-frakcióvezető kijelentette, hogy „Európa a bevándorlók földje”. 2050-ben az uniós lakosság azonban a világ lakosságának csupán négy százaléka lesz, míg ma nyolc százaléka.

 

Egyre több a drogos Magyarországon. 2006-ban több mint 15 ezer kábítószer-fogyasztót regisztráltak, 5 %-kal többet, mint az előző évben. Egyre fiatalabban kezdenek el kábítószerezni. A kannabis a legnépszerűbb, de egyre többen használnak herioint és kokaint is.

 

 

 

Horányi Miklós szegedi fellebbviteli főügyész:  „Nagyon sokszor követnek el bűncselekményeket akár úgy, hogy gyerekkorú falka – nem tudok jobb kifejezést – akár úgy, hogy fiatalkorúval gyerekkorú, akár úgy, hogy felnőtt korúval gyerekkorú és ez sorozat, mert a felnőtt korúak kihasználják azt, hogy a gyerek éppen hogy nem büntethető.” (2007. XI. 19.)

 

Egy be nem jelentett tüntetésről tudósítani próbáló újságírót előállítottak, megmotozták, majd több órán át kellett étlen-szomjan állnia a rendőrségen, családját, ügyvédjét sem értesíthette hollétéről. Az eljáró rendőrök több ponton megsértették a rendőrségi törvényt és a szolgálati szabályzatot. Emellett a rendőri eljárás súlyosan csorbította a sajtószabadságot is. (2007. XI. 19.)

 

A kormányzati szektor „maastrichti” hiánya 2006-ban 2 188,2 milliárd Ft volt, a hazai össztermék, a GDP 9,2%-a.

(A „maastrichti” követelmény: legföljebb 6 százalék.)

 

 

Eric Margolis, a világszerte ismert kanadai újságíró a torontói lapban óriási veszélyt tulajdonít a magán őrző-védő cégek tevékenységének. Margolis szerint a demokráciák nem szabadíthatnak bérelt fegyvereseket a világra. Európa nem akar többé magánhadsereget.

 

 

 

 

*