Molnár Pál

elnök,
Balassi Kard Művészeti Alapítvány

Tények
Penge
Élen

Molnár Pál
elnök, Balassi Kard Művészeti Alapítvány

Molnár Pál
elnök, Balassi Kard Művészeti Alapítvány
Slider

Közérdekű adatok

standardandpoors     standardandpoors

 

Magyarország a „bukott angyallá” válástól - vagyis a befektetésre ajánlott osztályzat elvesztésétől - fenyegetett legnagyobb egyéni adós az érintett adósságállomány alapján a Standard & Poor's által kockázati besorolással ellátott kereskedelmi és szuverén adósok között - áll a világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítőjének Londonban hétvégén kiadott havi összesítésében. (Portfolio.Hu. 2010. IX. 12.)

 

moors

Európában a gazdasági növekedés a világ több részéhez képest minden bizonnyal lassúbb lesz a nettó adósságtörlesztés és a várhatóan párhuzamos költségvetési megszorítások miatt a földrész java részén. Valójában a gyenge gazdasági növekedési kilátások már eddig is fontos szerepet játszottak abban, hogy a Moody's negatívan ítélte meg Görögország, Portugália, Spanyolország Írország és Magyarország adósbesorolását. (2010. VII. 23.)

Három bátonyterenyei kamasz előzetes letartóztatását indítványozta a rendőrség, miután azok a város egyik általános iskolájában agyba-főbe verték diáktársukat. A súlyos sérüléseket szenvedett 14 éves fiút azért bántalmazta két 15 éves és egy 14 éves fiatalkorú bűnöző, mert elárulta az igazgatónőnek, hogy korábban elvették tőle az MP4-lejátszóját. (2009. III. 18.)

TÓTH GÁBOR: "Hallottam én is olyan szóbeszédeket, hogy itt-ott [POLITIKUSOK] „beszóltak” a munkatársaimnak, burkoltan talán meg is fenyegették őket hogy nem kellene annyira szorgoskodniuk, mert majd ez lesz, meg az lesz... Remélem, nem foglalkoztak vele" - mondta a budapesti rendőrfőkapitány. (MTI. 2010. május 26.)

 

mnb

Az idén a bankok csaknem tízszázalékos nyereségnövekedést terveznek…334 milliárd forintos cél … a kamatcsökkentési ciklus végeztével az állampapírokon már nem tudnak annyit keresni… (2010. április 15. – Az MNB stabilitásjelentése)

Tarjáninfó.hu A nyomozás adatai alapján alapos a gyanú arra, hogy a gyanúsított 2009. január hónaptól 2010. április hónapig jogtalan haszonszerzés céljából egy 54 éves etesi férfit fenyegetett meg azzal, hogy rágyújtja a házat, megöli, kiírtja családját. A többszöri, folyamatos élet.- és testi épség ellen irányuló fenyegetéssel arra kényszerítette sértettet, hogy családja jövedelméből havi 50-60 ezer forint közötti összeget adjon át részére. (2009. IV.19.)

 

ksh

 A bruttó hazai termék 2009. II. negyedévében 7 és fél százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban - közölte a KSH előzetes adatok alapján. A második negyedévben a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint az előző negyedévhez viszonyítva 2,1 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék. (2009. augusztus 13.)

 

standardandpoors

A Standard & Poor’s Hitelminősítő Szolgálat ma BBB+-ról BBB- -ra csökkenti a Magyar Köztársaság külföldi és helyi hosszú lejáratú állami kötelezettségvállalásának kockázati minősítését. Egyidejűleg a rövid távú A-3-as besorolást megerősíti. A kilátás negatív. (…) Az S&P várakozása szerint a magyar gazdaság 6 százalékkal csökken 2009-ben, és további 1 százalékkal 2010-ben. (2009. március 30.)

 

standardandpoors     standardandpoors

 

Csak néhány országnak kellett az IMF-kisegítés.(…) Magyarország, megterhelve nagyobb adósság/GDP aránnyal, mint az összes többi új EU-tag, októberben 25 milliárd eurót kapott, és 6 százalékos gazdasági visszaeséssel néz szembe. (2009. március 1. „Kórság Keleten” – honlapcikk.)

 

the economist

Kétségtelen, hogy a kommunista tömb néhány korábbi tagja reménytelenül szorult helyzetben van. Lettország és Magyarország már több milliárd eurót kapott az EU stabilizációs alapjából annak a kisegítő tervnek a keretében, amelyet a Nemzetközi Valutaalap szervezett. (2009. február 26. „A ragály fuvallata” - kinyomtatott cikk)

 

bloomberg

A New York-i Egyetem közgazdásza, Nouriel Roubini azt mondta, hogy az európai bankrendszer növekvő kockázatnak néz elébe, mert elvesznek a térség piacai, és a válság fölemésztheti a mentő erőfeszítéseket. A bankok problémája Európában egyre komolyabbá válik. Néhány ország különösen nagy bajban van: Lettország, Észország, Litvánia, Magyarország, Fehéroroszország és Ukrajna.
(2009. február 22.)

A cég szerint Magyarországon az árfolyam-ingadozás, valamint a sztrájkok és a tüntetések okozhatnak problémát 2009-ben. (2009. január 28.)

Az FTD szerint Gyurcsány az egykori reménységből Európa egyik legnépszerűtlenebb politikusa lett, aki már a 2006-os „hazugságbeszéd”, a távozását követelő több tízezres tüntetések és a vad zavargások után megérett a lemondásra. Az egykori KISZ-vezető máig tisztázatlan úton jutott magánvagyonához, a hatósági vizsgálatokat elévülés miatt leállították – olvasható a cikkben. (Népszabadság-online, 2008. október 30.)

Az újság szerint a korábbi mulasztásokkal magyarázható, hogy az országot a többi posztkommunista államnál keményebben érintik a nemzetközi válság következményei. Az egykori „mintadiák” az elmúlt években lehetőségein felül élt. Ennek következményeként pedig az állami pénzügyek teljes mértékben irányíthatatlanná váltak, s ezért most az állampolgároknak nagy árat kell fizetniük. (2008. október 24.)

A magyar kormánynak, bankoknak és vállalatoknak 27 milliárd euró külföldi adósságot kell visszafizetniük vagy kiváltaniuk a következő 12 hónapban. Az ország devizatartaléka mintegy 17 milliárd euró a londoni Barclays Capital jelentése szerint. Ez arra késztetheti Magyarországot, hogy az IMF-től és az Európai Uniótól kérjen segítséget - állapította meg a The Wall Street Journal, amely szerint a magyarok az 1990-es évek eleje óta tapasztalt legsúlyosabb gazdasági visszaeséstől tartanak. (2008. október 23.)

Romlott Magyarország helyezése a Világgazdasági Fórum által közzétett legújabb versenyképességi rangsorban: a tavalyihoz képest 15 helyezést rontva, jelenleg a 62-dik. A közbizalom súlyos hiánya, a politikai döntéshozók rendkívül negatív megítélése, illetve a korrupció kiterjedtsége általában jellemző a visegrádi régióra. Miközben az adózási szabályok a kelet-európai országok többségében versenyelőnynek minősülnek, nálunk kifejezett versenyhátrányként jelentkeznek. (2008. október 9.)

Magyarországot a tavalyinál valamivel korruptabbnak érzékelték a megkérdezett elemzők és üzletemberek: pontszámunk 5,3-ről 5,1-re esett vissza. Helyezésünk ennél jóval többet romlott, hiszen a 39. helyről a 47. helyre csúsztunk; az idén először, többek között Csehország is megelőzte hazánkat. A közép-európai volt szocialista országai közül még Észtország és Szlovákia végzett előttünk. (2008. szeptember 22.)

A Katolikus Egyház tiltakozik a tavaly decemberben elfogadott törvény ellen, amely szinte a házasság szintjére helyezi az azonos neműek közötti viszonyt - mondta Bíró László püspök. Ez "veszélyes támadást jelent a társadalom alapvető intézménye, a család ellen". Az egyház, a természeti törvény és a magyar alkotmány is azt vallja, hogy "a család egy férfi és egy nő életközössége, melynek célja a házastársak java és az élet továbbadása". (2008. június 19.)

Magyarország a kábítószer-kereskedelemben már célország is, ahol igen jelentős a felvevőpiac - derül ki a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) múlt évi tevékenységét összefoglaló évkönyvből. A Magyarországon eladásra kínált kábítószerek csaknem 90 százaléka külföldről származik, a kábítószer illegális importját szervezett bűnözői körök végzik - olvasható a kötetben. A marihuána a legelterjedtebb kábítószer Magyarországon.

A jogellenes jövedelemszerző tevékenységben meghatározó a biztosítási és őrzésvédelmi feladatokban való közreműködés, a lízingcsalás, a prostitúciószervezés. Érzékelhető a magyarokon túl az orosz ajkú bűnözők tevékenysége, de vannak délszláv, albán, román és nigériai szerveződések is. Tavaly több adat keletkezett a kínai szervezett bűnözés magyarországi megjelenéséről.

Az NBH a szervezett bűnözői körökről azt írta: tevékenységük kiterjed az energiaszektorra, az ingatlan- és nagyberuházásokra, az idegenforgalomra, a hulladékkereskedelemre, valamint az uniós és állami források megszerzésére. Csoportjaik megpróbálnak alapítványok és közhasznú tevékenységet folytató társaságok vagyonához hozzájutni, bírósági végrehajtási eljárással érintett ingatlanokat, illetve amortizált állami vállalatokat felvásárolni, ingóságokat nyomott áron megszerezni. (2008. május 24.)

Magyarországnak súlyos, a bevándorlást és a népességcsökkenést is érintő problémákkal kell szembenéznie a jövőben - derül ki az Országos Kriminológiai Intézet (OKRI) kutatásából. Mivel Magyarország most minden tekintetben leszálló ágban van, a hazánkba érkező hasznos munkaerő tovább vándorol, és még a honos lakosság egy része is el fog menni. Jelen pillanatban 168 millió ember van úton világszerte. (2008. április 21.)

Az Unió külső tevékenysége (2) Az Unió közös politikákat és tevékenységeket határoz meg és hajt végre, és a nemzetközi kapcsolatok minden területén magas szintű együttműködés kialakításán munkálkodik annak érdekében, hogy: h) előmozdítsa egy erősebb többoldalú együttműködésen és a világ felelős kormányzásán alapuló nemzetközi rendszer létrejöttét. (Lisszaboni szerződés, 2007. december 13.)

Taktaszadán két férfit vettek őrizetbe a rendőrök, közben a helybeliek rájuk támadtak és ötven kommandós kivezénylésére volt szükség. A két férfit azért keresték, mert rávettek több szegény embert, hogy vegyenek fel hitelt, majd a pénz jó részét elvették fenyegetéssel. Egy ötgyermekes édesapa öngyilkos lett, még két másik öngyilkossági ügyben nyomoznak. (2008. IV. 10.)

Magyarországot megelőzhetik szomszédjai. A pénzpiacok idegesek néhány keletközép-európai ország miatt. Az egyik legsebezhetőbb Magyarország, amely hírhedt a költségvetési és fizetésimérleg-hiányáról. Az egykori helyi csodagyerek, Magyarország biceg, kormányát kicselezi az ellenzék, gazdasága elmeszesedett, népe csalódott. (2008. március 30.)

Magyarország ma a világ legeladósodottabb államai közé tartozik: a teljes államadósság napjainkban eléri a 17 ezer milliárd forintot, ez mintegy 100 milliárd dollár - jelentette ki Járai Zsigmond volt jegybankelnök az Adósságtanács nevű civil kezdeményezés rendezvényén. (2008. március 20.)

A 17 éves bűnözők aznap este sok időt töltöttek a tapolcai szórakozóhelyeken, majd kimentek az utcára. Egy bizonytalan léptű férfit meglátva odarohantak, leütötték, majd bele is rúgtak. A vélhetően koponyaalapi sérülést szenvedett férfi életveszélyes állapotban van.(2008. III. 17.)

A jelenlegi BBB+ kilátásunk stabil besorolását negatívra rontotta az S&P hitelminősítő intézet. A váratlannak tűnő döntés oka a költségvetés konszolidációjának romló kilátásai. Az S&P szerint a vártnál gyengébb gazdasági teljesítmény és a kamatkörnyezet már elkezdte felélni a 2007-es költségvetési többletteljesítményből fakadó tartalékokat. Ezért a hitelminősítő szakértői úgy gondolják, az idén a GDP 4.5 százalékát is elérheti a hiány. (portfolio. hu, 2008. március 14.)

Hazánk inflációja 2007-ben: 8 százalék (KSH) Az Unió átlagos pénzromlása: 3,1 százalék Szlovákia inflációja: 2,3 százalék Románia inflációja: 6,8 százalék

AZ EU-ban a legnagyobb a magyarországi infláció Hazánk gazdasági növekedése 2007-ben: 1,3 százalék

Az Unió átlagos növekedése: 2,9 százalék

Szlovákia növekedése: 9,4 százalék

Románia növekedése: 5,6 százalék

Az Unióban a legkisebb a magyarországi növekedés

Magyarország bruttó hazai terméke 2007 IV. negyedévében 0,8%-kal, a naptári hatás kiszűrésével 0,7%-kal növekedett az előző év azonos időszakához képest. A 2007-es év egészében az ország teljesítménye 1,3%-kal bővült. (2007. III. 7.)

A múlt év utolsó negyedében éves szinten 6,9 százalékkal bővült Csehország gazdasága. Tavaly egész évben a statisztikai hivatal becslése szerint 6,6 százalékkal nőtt a cseh GDP. Három év óta a GDP-növekedés legalább 6 százalékos.

A magyar gazdaság negyedik negyedévi növekedési üteme az előző negyedévhez képest 0,2 százalékponttal csökkent. A 2008-as évre vonatkozóan 0,8 százalékos a GDP-növekedés. A gazdaság expanzióját továbbra is a kormányzati intézkedések által kiváltott hatások fékezik. (2008. február 14.)

Magyarország
Population growth rate: -0.253% (2007 est.)
Birth rate: 9.66 births/1,000 population (2007 est.)

Death rate: 13.05 deaths/1,000 population (2007 est.)

Infant mortality rate:

total: 8.21 deaths/1,000 live births

Life expectancy at birth:

total population: 72.92 years
male: 68.73 years
female: 77.38 years (2007 est.)

Sokkal brutálisabb bűncselekményeket követnek el a gyermekbűnözők, mint korábban. A büntethetőségi korhatárt – évek óta szó van erről – 12 évre kellene módosítani. Évente 4000 bűncselekményt követnek el fiatal bűnözők. Megerőszakoltak, megkötöztek és felgyújtottak egy 18 éves lányt 2006 júliusában. Az elmúlt évek legbrutálisabb emberöléseként emlegetik a gyilkosságot, amit egy akkor 15 éves bűnöző követett el. (2008. II. 8.)

PAUL LENDVAI: Magyarország a reformok éllovasából mára Közép- és Kelet-Európa „beteg emberévé” vált: tavaly a legalacsonyabb növekedési rátát és a legmagasabb inflációs ütemet Magyarországon jegyezték fel az Európai Unióban. (Der Standard, 2008. január 4.)

A pápa kiemelte: "a család alapját a férfi és a nő felbonthatatlan szövetsége képezi, az a kiváltságos környezet, amelyben az emberi élet létrejön és védelmet talál kezdetétől fogva egészen természetes végéig". (2007. XII. 30., mtv.hu)

Ferenczi László, a maffiaellenes központ távozó vezetője szerint az alvilág ma az uniós pénzekre hajt. Minden olyan, nyereséggel kecsegtető területen feltűnnek az alvilági alakokhoz és szervezetekhez köthető cégek, befektetői csoportok, amelyekre uniós pénzek is szerezhetők.
(2007. december 28.)

Az 1956-ban életbe lépett, művi abortuszt lehetővé tevő törvény miatt nem született meg több mint hatmilliómagzat hazánkban. Rájuk emlékeztek a XXIV. Életvédő Zarándoklat résztvevői 2007. december 27-én Kecskeméten. Téglásy Imre, az Anya-Ország Alapítvány elnöke hangsúlyozta: ez nemzeti tragédia. Felhívásukhoz 34 kórház csatlakozott.

  1. novemberhez viszonyítva 7,1%-kal növekedtek az árak. Idén, az első tizenegy hónapban, átlagosan 8,0%-kal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában. (2007. december 11.)FREUND TAMÁS, A 2007. ÉV ISMERETTERJESZTŐ TUDÓSA: Az európai populáció öregszik. (…) Amíg egy infarktusban relatíve hamar meg lehet halni, addig például Alzheimer-kórral nagyon sokáig lehet élni, és ez igen nagy terhet jelent nemcsak a betegnek, hanem a családnak és a társadalomnak is.

ZLINSZKY JÁNOS: Mivel az élet továbbadására a társadalom érdekét szolgáló módon, bensőséggel és méltósággal csak két különnemű ember életközössége képes, egyetlen más közösség sem igényelheti a maga részére azt a kiemelt védelmet és gondoskodást, amit a házasságon alapuló családnak az Alkotmány szerint nyújtani kell.

  1. december 8.Martin Schulz szocialista EP-frakcióvezető kijelentette, hogy „Európa a bevándorlók földje”. 2050-ben az uniós lakosság azonban a világ lakosságának csupán négy százaléka lesz, míg ma nyolc százaléka.

Egyre több a drogos Magyarországon. 2006-ban több mint 15 ezer kábítószer-fogyasztót regisztráltak, 5 %-kal többet, mint az előző évben. Egyre fiatalabban kezdenek el kábítószerezni. A kannabis a legnépszerűbb, de egyre többen használnak herioint és kokaint is.

Horányi Miklós szegedi fellebbviteli főügyész: „Nagyon sokszor követnek el bűncselekményeket akár úgy, hogy gyerekkorú falka – nem tudok jobb kifejezést – akár úgy, hogy fiatalkorúval gyerekkorú, akár úgy, hogy felnőtt korúval gyerekkorú és ez sorozat, mert a felnőtt korúak kihasználják azt, hogy a gyerek éppen hogy nem büntethető.” (2007. XI. 19.)

Egy be nem jelentett tüntetésről tudósítani próbáló újságírót előállítottak, megmotozták, majd több órán át kellett étlen-szomjan állnia a rendőrségen, családját, ügyvédjét sem értesíthette hollétéről. Az eljáró rendőrök több ponton megsértették a rendőrségi törvényt és a szolgálati szabályzatot. Emellett a rendőri eljárás súlyosan csorbította a sajtószabadságot is. (2007. XI. 19.)

A kormányzati szektor „maastrichti” hiánya 2006-ban 2 188,2 milliárd Ft volt, a hazai össztermék, a GDP 9,2%-a.

(A „maastrichti” követelmény: legföljebb 6 százalék.)

Eric Margolis, a világszerte ismert kanadai újságíró a torontói lapban óriási veszélyt tulajdonít a magán őrző-védő cégek tevékenységének. Margolis szerint a demokráciák nem szabadíthatnak bérelt fegyvereseket a világra. Európa nem akar többé magánhadsereget.

Nyolc év börtönbüntetésre ítélte a prágai városi bíróság Ludmila Brozová-Polednovát, aki 1950-ben államügyészként vett részt az egyik koncepciós perben. A taláros testület bűnrészesnek találta a most 86 éves bírónőt, aki egyike volt azoknak, akik kidolgozták a Milada Horáková polgári demokrata politikus elleni vádiratot. Horáková volt az egyetlen nő, akit az ötvenes évek elején politikai okokból halálra ítéltek. Horákovát 1950. június 27-én végezték ki, majd az 1989-es rendszerváltás után rehabilitálták. Csehországban a mostani ítéletet úgy tekintik mint annak bizonyítékát, hogy a múlt bűnei nem évülhetnek el.

A svájci Világgazdasági Fórum (VF) közzétette legújabb versenyképességi rangsorát. A globális versenyben Magyarország a tavalyi 41. helyrőla 47. helyre csúszott vissza az idén. (2000. X. 31.)

[origo]
484,5 millió forintnyi minisztériumi pályázati támogatást, valamint állami megrendelést nyert el a Nap-kelte című adás számára is műsorokat gyártó St. Plusz Kft. 2000 óta (… /…) stúdióbeszélgetésekre is nyert pénzeket (…) A vizsgált időszak mindhárom kormánya alatt szerződött több minisztérium is a magánkézben lévő vállalkozással.

„A vállalatok azért jönnek Izraelbe, hogy az izraeli kutatásba fektessenek, s nem azért, hogy az iparba” – idézi a Maariv. E gondolatmenet után hangozhatott el az ominózus mondat, amely szerint: „Példátlan gazdasági eredményei vannak Izraelnek, gazdasági függetlenséghez jutottunk, megvesszük Manhattant, Lengyelországot és Magyarországot." A találkozóról megjelent héber nyelvű cikkből kitűnik, hogy Peresz az izraeli gazdaság dübörgését kívánta aláhúzni a fenti mondatokkal. (2007. október 18.)

A katolikus keresztelések száma a 2004. évi 46.883-ról 2007-re 45.425-re csökkent országos szinten, a házasságok száma gyakorlatilag stagnál (2007-ben 12.472), míg a temetések száma a demográfiai viszonyoknak megfelelően három év alatt 70.286-ról 80.429-re nőtt.

Magyarország esetében a növekedési ütem az idén 2,1, jövőre 2,7 százalékos lesz. Az árak a múlt évi 3,9 százalékkal szemben az idén 7,6, jövőre 4,5 százalékkal emelkedhetnek. Magyarországon a növekedési ütem továbbra is elmarad a régió többi részéhez képest.
(IMF, 2007. X. 17.)

A gyermekek körében terjedő alkoholizmus veszélyeire hívták fel a figyelmet brit kutatók 2007. október 7-én. A brit kormány 3,7 millió fontot költ az alkoholizmus káros hatásainak ismertetésére, a szeszipar 200 millió fontot fordít a termékek reklámozására.

Sólyom László: „Ismerve már a közreadott jelentéseket, látva a filmeket és a sajtóból megismerve néhány vádiratot, megrendítően súlyos jogsértéseket követtek el rendőrök. (…) Félő, hogy sok ismeretlen tettes, az elkövetők több mint nyolcvan százaléka büntetlenül marad. (…) S mi marad a végén? A kitüntetések.”

(2007. IX. 10.)

Az idén 6,4 százalék lesz az államháztartási hiány a tervezett 6,8 százalék helyett - közölte a pénzügyminiszter. (2007. IX. 2.)

Szekeres Imre miniszter kiemelte: Minden olyan kezdeményezést üdvözölnek, amely növelné a hadsereg tartalékosainak létszámát, és adott esetben kiegészítené a Magyar Honvédség alakulatait. (…) „Tárgyalunk arról, hogy az önkéntes tartalékosok számát miként lehetne növelni…”

Előzetes adatok szerint 8.223 pedagógus kerül ki a munkaerőpiacra - közölte Hiller István szakminiszter az MTI-vel. (2007. augusztus 31.)

„Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számításba vett (maastrichti) adóssága 2007 második negyedévének végén 16 322 milliárd forint volt. Ez az utolsó négy negyedév gdp-jének (hazai össztermékének) 65,6 százalékát érte el.” (Az euróövezethez való csatlakozás feltétele: legföljebb 60 százalék. 2007. VIII. 17.)

Az orvosi eskü. Én, ................ esküszöm, hogy orvosi hivatásomhoz mindenkor méltó magatartást tanúsítok. Orvosi tudásomat a betegségek megelőzésére, a betegek testi-lelki javára, betegségük gyógyítására fordítom. A hozzám fordulók bizalmával, kiszolgáltatott helyzetével visszaélni nem fogok, titkaikat fel nem fedem. Egyenlő figyelemmel és gondossággal gyógyítok minden embert. Tudásomat és gyakorlati ismereteimet állandó képzéssel magas szinten tartom, de ismereteim és képességeim korlátait is tudomásul veszem. Az orvosi működésemmel kapcsolatos etikai követelményeket tiszteletben tartom. Arra törekszem, hogy az orvostudomány, valamint a ............. Orvostudományi Egyetem jó hírnevét öregbítsem és megbecsülését előmozdítsam.

A KSH és az Ecostat közös gyorsbecslése alapján Magyarország bruttó hazai terméke 1,4 százalékkal nőtt 2007 II. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva. A bruttó hazai termék 1,4 százalékos növekedése 1996 óta a legalacsonyabb negyedéves növekedési ütem. A Portfolio.hu gazdasági elemzője, Madár István elmondta: az 1,4 százalékkal szemben a szakértők 2,5 százalékosgazdasági növekedésre számítottak.

(A szlovákiai mutató: 9,2 százalék.)

„A hazai nyugdíjrendszer pedig, a világháború utáni Ratkó-korszak (1949–53-ig, amikor a mostani arányokhoz képest kétszer annyi gyermek született) nemzedékének nyugdíjba vonulásával, összeomolhat. Ennek dátuma pont 2010-re esik…” (Magyar Nemzet, 2007. VIII. 11.)

HIV-robbanás előtt áll Magyarország, a regisztrált pozitívok száma egy-két éven belül meghaladja majd a másfél ezret - mondta 2007. VIII. 10-én Újhelyi Eszter, a Nemzeti AIDS-bizottság titkára az MTI-nek. 2005-ben csúcsot döntött a felismert új fertőzések száma, több mint száz új beteggel. A következő négy-öt évben tartósan száz fölött maradhat a mutató. Kevés információjuk van a szakembereknek az intravénás droghasználókról és a heteroszexuálisokról. Egyre több olyan esetet találnak, amikor a páciens afrikai partnerétől kapta el a halálos kórt.

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálathoz tartozó hét térségi munkaügyi központ 167 kirendeltségén 2007. július végén összesen 412,2 ezer fő volt a nyilvántartott álláskeresők száma. Ez az előző hónaphoz képest 9,6 ezer fős növekedést jelent. Az emelkedés döntő részét a pályakezdőknek a tanév végeztével megkezdődött beáramlása okozta.

„2008-2009-ben hosszú távra kiható, kiadáscsökkentéssel járó intézkedések meglépése szükséges. A hosszú lejáratú devizaadósságunk besorolása tavaly december óta A2. Jonathan Schiffer alelnök megjegyezte, hogy a folyó fizetési mérleg deficitje a bekövetkezettnél is nagyobb mértékben csökkent volna, ha nem lett volna ilyen erős a külföldiek profitkivonása, illetve ha nem nőttek volna az adósságszolgálati kiadások az emelkedő kamatok miatt.”

„A valutaalap becslése szerint az adósságállomány eléri a gdp 66,2 százalékát. (…) A bruttó külföldi adósságállomány értéke a GDP 78,8 százalékára mérséklődik.” (FigyelőNet, 2007. VII. 27.)
World Factbook, 2007

Egy főre jutó gdp (2006)
Slovenia
$23,400

Czech
$21,900

Estonia
$20,300

Slovakia
$18,200

Hungary
$17,600

Poland
$14,300

Gdp (2006)
Austria $283.8 billion
Denmark $201.5 billion
Greece $256.3 billion
Hungary $175.2 billion
Portugal $210.1 billion
USA $13.13 trillion

„A korrupció a világ számos országában lehetetleníti el az igazságszolgáltatást, megtagadva a tisztességes és pártatlan eljáráshoz való alapvető emberi jogot az áldozatoktól és a vádlottaktól – áll a 2007-es Globális korrupciós jelentés fő kritikai megállapításai között. Akorrupt igazságügyi rendszer (…) visszaveti (…) a társadalmi fejlődést (…) Az igazságügyi korrupció a bíróságokon kívül érinti az ügyészséget (…) is. A bírósági (…) korrupció számos formát ölthet és számos (…) politikai tényező befolyásolhatja.”

A Kopint-Tárki legfrissebb felmérése szerint hazánk utolsó az államháztartási hiány és az infláció tekintetében is az Európai Uniós országok között. Már 7,5 százalékos inflációt, 2,7 százalékos gdp-növekedést vár a Kopint-Tárki. Egymilliárd eurós külkereskedelmi hiányt és 4,1 milliárd eurós folyó fizetésimérleg-hiányt várnak 2007-re.

Járai Zsigmond: „Az államadósság nagyjából 80 milliárd dollár. Ennek, talán ha 25 százalékát felhasználtuk akár fogyasztásra, akár beruházásra, a döntő többség az a folyamatosan halmozódó kamatteher volt. Ez a legdurvább és legrosszabb adósságcsapda, amiből nagyon nehéz kikerülni. Az én számításaim szerint, a dolgozó, Magyarországon foglalkoztatott 4 millió embernek nagyjából 2-3 évig ingyen kellene dolgoznia ahhoz, hogy visszafizessük az adósságot. Tehát semmilyen fizetést nem kapnánk 2-3 évig, akkor tudnánk kijönni ebből az adósságcsapdából. Így, hogy közben még fizetést is kapunk, így azt gondolom, hogy 20-30, vagy akár 50 évet is igénybe vehet.” (Kossuth Rádió, július 14.)

A kormányzati teljesítmény romlását jelzi az elmúlt években a Világbank felmérése. Magyarország esetében a leglátványosabban a politikai stabilitási mutató romlott az elmúlt években. A kormányzati hatékonyság 2002 óta folyamatosan romlikhazánkban – derül ki a Világgazdaság által 2007. július 12-én taglalt felmérésből, amely szerint ez a mutató öt év alatt a 80 százalék fölötti szintről 70 közelébe esett. A nemcsak a kenőpénzekkel, hanem az államnak az elit és a magánérdekek általi „foglyul ejtésével” jellemzett korrupció kordában tartásának mutatója 2006-ban 70 százalékon állt, ez a tízéves időszak mélypontja.

A nemzetgazdaság nettó adósságállománya 2007. március végén 32,0 milliárd euró (a gdp arányában 34,6%) volt. A közvetlen tőkefektetéseken belül elszámolt egyéb tőkével együtt pedig 39,8 milliárd eurót (a gdp arányában 43,1%) tett ki.

  1. I. negyedév végén az előző negyedévhez viszonyítva a nettó adósságállomány 1,3 milliárd euróval nőtt.A nemzetgazdaság bruttó adósságállománya 4,1 milliárd euróval volt nagyobb az előző negyedév végén mért értéknél.

Gazsó Ferenc: A hazai munkabér az uniós átlag mindössze 32 százaléka, jóllehet az össztermék az EU átlagának 60-62 százalékát is eléri.

Megnégyszereződött a rendszerváltás óta az ország adóssága – állapította meg előadásában Járai Zsigmond a Kereszténydemokrata Néppárt Pest megyei és fővárosi választmányainak közös biatorbágyi juniálisán a Magyar Nemzet június 11-ei tudósítása szerint. Ha minden hitelt összeadunk, a nyolcvanas évek végi húszmilliárd dollárral szemben most nyolcvanmilliárd dollárra rúg hazánk összes tartozása.

Ebből egy állampolgárra – a csecsemőket és az aggastyánokat is beleértve – egymillió-hatszázezer forint jut. Ha viszont csak az aktív keresőket számoljuk, fejenként 4,5 millió forint jut minden magyar munkavállalóra. A kilencvenes évek eleje óta felvett kölcsönök húsz százalékát használtuk fel ténylegesen, a többi a kamatok törlesztésére ment.

„Az államháztartás az év első négy hónapjában 745,4 milliárd forintos hiánnyal zárt. Az államháztartás GDP arányos hiánya tavaly 9,2 százalék lett, s az idén a PM 6,6 százalékos deficitet vár.”

A Pénzügyminisztérium szerint az ez évi éves átlagos infláció 7 százalék lesz.

A MINISZTERELNÖKI ESKÜ SZÖVEGE. Házszabály, 3. melléklet, 46/1994. (IX. 30.) „Én ................ esküszöm, hogy hazámhoz, a Magyar Köztársasághoz és annak népéhez hű leszek; az Alkotmányt és a jogszabályokat megtartom és megtartatom; a tudomásomra jutott titkot megőrzöm; miniszterelnöki feladataimat a Magyar Köztársaság fejlődésének előmozdítása és az Alkotmány érvényesülése érdekében lelkiismeretesen teljesítem. (Az eskütevő meggyőződése szerint) Isten engem úgy segéljen!”

„…az elmúlt évtizedben végbement privatizációs folyamat, amelynek során korrupt hivatalnokok és politikusok minden bizonnyal több milliárd forintos haszonra tettek szert, ügyfeleik pedig több tíz vagy talán több százmilliárd forintos extraprofitra. Vannak, akik úgy érvelnek, hogy a folyamat ugyan korrupt volt, és ezzel bizonyos kárt okozott az országnak, másfelől azonban a gyors privatizáció elemi érdek volt…” (2000 október)

„A terv sikervágyó, a hiány a nemzeti összterméknek (gdp) több mint 9 százaléka volt 2006-ban, és a cél 3 százalék alatti 2010-ben.”

„Magyarország nettó külső adóssága a nemzeti össztermék (gdp) százalékában 2006-ban: 40,4 százalék.”

2002-ben 23,3 százalék, 2003-ban 29,1 százalék, 2004-ben 32,7 százalék, 2005-ben 34,7 százalék volt.

„A Konvergencia programban foglaltak szerint a bruttó államadósság GDP-hez viszonyított aránya a 2007-2008. évek között folyamatosan emelkedik, és még 2011-ben is 65-67%-ra tehető. Ez lényegesen meghaladja a 60 százalékban meghatározott maastrichti kritériumot.”

Előzetes számítás szerint az egy főre jutó nemzeti össztermék (gdp) Magyarországon 2006-ban: 15600 euró.

Ausztria: 30200; Görögország: 20900; Szlovénia: 20500; Csehország: 18700; Észtország: 16000; Bulgária: 8600 euró – mind előzetes számítások szerint.

„Csak Magyarországon tapasztalható lassulás a pénzügyi szigorító program hatására. (…) Magyarországon az infláció már túljutott a jelentős áremelkedések által gerjesztett csúcson, míg a kereslet csökkenése és az erősödő forint fordított tendenciát támogat. (…) …Magyarország jelentős mértékben lefaragja a 2006-ban mért, igen magas hiányt… (…) A jelentés szerzői rámutatnak, hogy a folyó fizetési mérleghiány tovább nőtt és igen magas szintet ért el a legsérülékenyebb országokban. (…) Másrészt a folyó fizetési mérleg hiánya jelentősen csökkent Magyarországon, s ezzel csökkent az ország gazdaságának sérülékenysége.”

„A központi költségvetés devizaadóssága 2007. február során 291,9 milliárd forinttal 4416,3 milliárd forintra növekedett.”

Európa legnagyobb hitelminősítő intézete arra számít, hogy a magyar gazdaság növekedése az idén 2,5 százalékra lassul, a gdp-hez mért államadósság tovább emelkedik, s hazánk várhatóan csak 2014-ben tudja bevezetni az eurót – írja a Magyar Nemzet 2007. május 12-én. A Fitch által jelzett dátum a jelenleg érvényes előrejelzések szerint a legkésőbbi euróövezeti csatlakozást jelenti az új uniós tagállamok közül. A Fitch a múlt hónap végén ismertette a világ országainak hiányát kimutató rangsorát, amelyben hazánk hátulról a második helyen szerepel.Magyarországnál tavaly csak Libanon tudott magasabb deficitet produkálni.

„2007. Idén, az első négy hónapban, átlagosan 8,6%-kal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában.”

„A korrupciós cselekmények száma az állami tulajdonban lévő stratégiai jelentőségű gazdasági társaságok nagyrészt már lezajlott privatizációjának befejeződése ellenére sem csökkent, sőt, a látenciát is figyelembe véve, valószínűleg növekvő tendenciát mutat. A tapasztalatok szerint a korrupció az állami támogatások, valamint a közbeszerzési eljárással megvalósuló állami és önkormányzati beruházások területére tevődött át.”

„Az offshore területekkel kapcsolatban a köznapi értelemben egyértelmű a negatív képzettársítás. Drogkereskedelem, piszkos pénzek tisztára mosása, kis szigeteken működő hatalmas vállalkozások jutnak eszünkbe, amikor ezt a szót halljuk. Eközben Magyarország is megalkotta azokat a törvényeket, amelyek lehetővé – és főként kifizetődővé – teszik offshore cégek alapítását.”

„Olyan állítások is elhangzottak, miszerint a rendőrök az őrizetbe vett személyeket bántalmazták, a fiatalkorú és felnőtt korú gyanúsítottakat a fogvatartás során nem különítették el, illetve több esetben alaptalanul gyanúsítottak embereket bűncselekmény elkövetésével. Néhány őrizetbe vett gyanúsítottnak nem engedélyezték, hogy ügyvédet hívjon a kihallgatások során.”

Pályázati felhívás a Budapesti Szabadkikötő Logisztikai Rt. (CSEPELI SZABADKIKÖTŐ) részvényeinek értékesítésére. 2005. július 4. Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelõ Rt. pályázatot hirdet az ÁPV Rt. 100%-os tulajdonában levő MAHART-Szabadkikötõ Részvénytársaságból szétválás útján létrejövő Budapesti Szabadkikötő Logisztikai Rt. néven működő társaság részvényeinek megvásárlására. A Szabadkikötő jegyzett tőkéje: 355.000.000,- Ft lesz.

balassi.eu
preshaz.eu